Een Betoog voor het Onmeetbare:

De kracht van emoties in marketing

Mensen gebruiken onderling non verbale en verbale communicatie om emoties uit te drukken. Het is de oorsprong van taal en als mens gaat ons dat prima af.
Zodra we onze marketing pet opzetten willen we alles wat we zeggen en doen ineens meetbaar maken, wetenschappelijk kunnen onderbouwen en economisch kunnen verantwoorden. Als ondernemer begrijp ik dat heel goed. Je wilt weten wat je ROI is. In dit artikel wil ik graag een betoog houden voor het onmeetbare. Ik zou ondernemers willen uitdagen om meer emoties in marketing terug te laten komen.

Remember – the universal language is not texted, emailed, or spoken. It is felt.

Persoonlijke en tastbare communicatie dreigt te verdwijnen 
Vroeger moest je het hebben van een stevige handdruk, een persoonlijke connectie en een goed gesprek. Ons bereik was kleiner, maar het contact was tastbaar. Online marketing zorgt ervoor dat die stevige handdruk niet meer fysiek hoeft plaats te vinden. Persoonlijke en tastbare communicatie dreigt hierdoor te verdwijnen, maar ons bereik wordt groter. Dankzij online marketing kun je iemand ongevraagd bereiken. Met de juiste data kan de verkoper zijn marketingboodschap precies daar plaatsen waar de klant het zal tegenkomen. Een efficiënte zet van de verkoper, maar soms eerder hinderlijk dan aangenaam voor de ontvanger.

Wat nou als we juist twee vormen weten te combineren. Als we het vroeger laten samenkomen met het nu? Laten we marketing weer menselijk maken door het beste van beide werelden te gebruiken.

– Screenshot van een reactie van onze klant die een persoonlijke marketingactie ontving in de brievenbus.

De kracht van online marketing
Als digital nomad ben ik mij maar wat bewust van de kracht van online marketing. Ik werk locatie-onafhankelijk waardoor ik mijn potentiële klanten niet zomaar de hand kan schudden. Online marketing is hierdoor noodzakelijk, maar een persoonlijke aanpak net zo. De emotionele connectie op het moment dat potentiële klanten met mijn merk in aanraking komen, is essentieel om vertrouwen te verkrijgen. Hier ontstond mijn zoektocht naar de combinatie tussen beide vormen van communicatie en ik ben ervan overtuigd dat dit dé manier is om een streepje voor te hebben op je concurrenten.

Meetbare resultaten
Vooral bij B2B vergeten we gewoonweg het effect van de persoonlijke aanpak. Vaak zijn de marketingberichten gericht aan een bedrijf, alsof een bedrijf een individu is. We dreigen te vergeten dat ieder bedrijf een verzameling van mensen is, die samenwerkt aan een doel, met ieder hun eigen uitdagingen en emoties die bepalen of de koop plaatsvindt of niet.

Daarnaast verdrinken we in data, omdat we alleen denken aan de economische waarde van onze marketingcampagne, uitgedrukt in resultaten, cijfers en percentages. Mij valt op dat de huidige marketing gericht is op ‘meer meer meer’ met een hoge ‘what’s in it for me’ mentaliteit, maar nauwelijks waarde toevoegt voor de ontvanger. Hierdoor komen berichten vaak gretig en schreeuwerig over. Ik begrijp dat de waarde van een relatie of een emotionele indruk niet direct uit te drukken is in ROI, toch kan het effect hiervan ontzettend waardevol zijn.

We ontkomen niet aan online marketing, het is een ijzersterk instrument en vergroot onze markt. Maar ik doe een oproep aan alle ondernemers om de marketing weer meer menselijk en persoonlijk te maken. Voor een marketingcampagne die jouw klant raakt op emotioneel vlak moet je de economische waarde (ROI) van je marketingcampagne even aan de kant zetten en voor jezelf nagaan wat jij toevoegt aan de beleving van je klant.

De emotionele connectie op het moment dat potentiële klanten met mijn merk in aanraking komen is essentieel om vertrouwen te verkrijgen.

Hoe bouw ik een marketingcampagne die de emotie van mijn klant raakt?
Bij de opbouw van je marketingcampagne vergeten we bij deze de economische waarde. Ik begrijp goed dat je graag een voorbeeld wilt zien van een campagne die de emotie raakt. Echter zijn dit soort campagnes geen simpel stappenplan. Wel kan ik je een aantal kernelementen geven die van groot belang zijn bij een campagne die de emotie van je klant raakt.

Ga eerst eens voor jezelf na: wat is het probleem dat mijn klant heeft en wat is de oplossing die ik hiervoor bied? Deze oplossing is de kern van de functionele waarde van jouw aanbod en een eerste stap in de juiste richting.

Positioneren met de juiste waarde propositie

Tijdens bij vervolgstadium draait het om de brug tussen jouw oplossing en de emotie van de klant. Probeer je doelgroep daarom niet alleen te overtuigen dat jij het beste product hebt of de meest uitstekende service. Maar zorg dat jij je marketingcampagne persoonlijk en waardevol maakt, door te laten zien dat je de emoties van de klant begrijpt. Doorloop eens de volgende stappen:

  1. Voor wie → Analyseer de personen die in je doelgroep vallen. Het is hierbij dus van groot belang de je je richt op de mensen en hun kenmerken, niet op bedrijven. LinkedIn is hier een prachtige tool voor.
  2. Wat → Voor de verdieping van je onderzoek, bekijk je het bedrijf, de personen en dat wat ze kortgeleden hebben meegemaakt, zodat je hierop in kan spelen. Ook hier is social media een uitstekend hulpmiddel voor. Deze informatie zorgt ervoor dat je op je lead kunt inspelen. Het gaat dus weer om de personen en niet alleen het bedrijf.
  3. Waarom → Verwerk in je boodschap een persoonlijk bericht, zoals een felicitatie rondom een mijlpaal (als dat is wat je uit je onderzoek hebt weten te halen). Hierdoor creëer je een oprechte interesse, het maakt jouw als ondernemer ook mens.
  4. Hoe → Nu is het de kunst om een vorm van communicatie te vinden, die een handmatige en persoonlijke uitstraling heeft. Hierdoor is het bericht niet alleen hoogst persoonlijk gericht, maar krijgt de ontvanger ook het gevoel dat het geen geautomatiseerde campagne is.
  5. In welke vorm → Zorg dat al je uitingen van hoge kwaliteit zijn, zodat het een waardevolle uitstraling heeft. Men voelt zich hierdoor erkend en gezien en creëert hierdoor sneller vertrouwen.

Merken die een emotie oproepen ervaar je niet alleen beter, ze presteren ook beter. Het is hierdoor dat je een relatie met de klant opbouwt, zodat ze bij je terugkomen en je misschien zelfs aanraden aan hun netwerk. En heeft dat niet veel meer waarde dan je gemiddelde click-through rate?

– Screenshot van een reactie van een klant die een persoonlijke benadering vanaf het eerste moment waardeerde.

Ze je marketing pet eens af en je mensen pet op

Het concept van je campagne staat. Maar nu is het de kwestie om uitstraling te geven en de persoonlijkheid van je merk uit te drukken. Je tone of voice is een van de meest krachtige en flexibele middelen hiervoor, doordat je op een unieke manier kunt laten zien dat jij anders bent dan je concurrent. Dit kun je doen door de aandacht te trekken, mensen nieuwsgierig te maken of door eens iets waardevols weg te geven. Zo beïnvloedt je op een pakkende manier de klantervaring en creëert de klant waardering voor de intentie achter het bericht. Als je de klant vanaf het eerste moment van contact weet te verassen met een persoonlijk en uniek bericht, is het daar waar je je marketing het meest effectief in weet te zetten.

Probeer de kracht van online marketing te gebruiken en combineer deze met het warmhartige karakter van direct en persoonlijk contact. Probeer jouw publiek te trakteren op iets nieuws. Zorg dat communicatie jouw strategie wordt om het onmeetbare, meetbaar te maken. Vind hier je eigen manier in en zo heb jij goud in handen.

Wil je een goed voorbeeld?
Wil je een goed voorbeeld van een marketing campagne die de emotie raakt en een persoonlijk karakter heeft? Ik laat je graag mijn eigen marketing funnel zien en zou graag met je sparren over een persoonlijke campagne voor jouw onderneming! Vul de merkscan in en ik bel je persoonlijk om jouw kansen te bespreken!

caroline-koppers

Ben jij benieuwd waar jouw bedrijf kansen laat liggen?

Doe gratis de merkscan t.w.v. € 275 en ontdek direct de verbeteringen voor jouw merk.

*Let op! Ons branding team voert een handmatige analyse uit t.w.v. €275. Je ontvangt een persoonlijke video rapportage met actiestappen.

het blog emoties in marketing van Caroline Koppers en Frederique Bontje

Auteurs: Caroline Koppers &
Frederique Bontje

Als team werken zij samen om persoonlijke en tastbare marketing campagnes te creëren voor Helder Merk. Caroline als eigenaar & brandspecialist van Helder Merk en Frederique als marketing assistent. Merken die een emotie oproepen waren tot voor kort alleen beschikbaar voor grote corporates met enorme budgetten. Het is hun missie om branding beschikbaar te maken voor diegene die het het meest nodig hebben: de ondernemer met een sterke visie en een urgente missie.