In 2 stappen tot de kern van je boodschap

in 2 stappen tot de kern van je boodshap

Dit is écht iets voor jou, precies wat je nodig hebt!”, zegt je vriend enthousiast. Je kijkt hem vol verwachting aan en wacht totdat dit heugelijke feit met je gedeeld zal worden. Wat er volgt is een ellelange inleiding vol irrelevante details en jij denkt: “Aargh, shoot! zeg het nou gewoon!” Je onderdrukt de neiging weg te lopen of verder te gaan waarmee je bezig was; het is immers een vriend of vriendin die je probeert te helpen, en dus wacht je geduldig af.

Herkenbaar? Grote kans van wel.

Als dit al gebeurt in het dagelijks leven met een bekende, face-to-face, hoe groot is dan het belang dat jij als ‘vreemd’ bedrijf direct je voornaamste boodschap (de oplossing voor je bezoeker) communiceert op je website?

Je zult zelden iemand tegenkomen die enthousiast aan het verhaal op je homepage begint en in alle rust 20 minuten en 5 pagina’s geïnteresseerd verder leest, zonder zich er bewust en overtuigd van te zijn dat jij de oplossing hebt of bent waarnaar hij of zij zo naarstig op zoek is.

De 7 seconden regel

Bezoekers zijn na één alinea (hooguit twee), waarin de moraal van het verhaal niet naar voren komt, weer verdwenen. Onze spanningsboog ligt namelijk gemiddeld op 7 seconden. Dit is dus precies de tijd die je hebt om een bezoeker te raken en te overtuigen met je boodschap. Alleen dan is er een kans dat hij of zij verder leest of tot actie overgaat.

Om klanten aan te trekken, te boeien en aan je te binden, is het van enorm groot belang dit binnen 7 seconden te doen. Wat zeg ik: noodzakelijk zelfs.

Ik hoor je denken, “Caroline, dit is onmogelijk. Mijn service is te complex en heeft meer tijd nodig dan dat om uitgelegd te worden. Daarbij heeft mijn doelgroep wel geduld en meer aandacht voor mij”.

Geloof mij: het is wel degelijke mogelijk om je boodschap boeiend en vlot over te brengen in 7 seconden en je doelgroep heeft minder geduld en aandacht voor je dan je denkt of hoopt. Daarbij zal een sterke en vlotte boodschap niet alleen goed ontvangen worden door de lezer op het moment zelf; een sterke en vlotte boodschap draagt tevens bij aan een helder merk, een sterk imago en een waardevolle relatie met je klant op de lange termijn.

Eerst je boodschap, dan het gesprek

Het voelt misschien wat onnatuurlijk om zo direct met je boodschap in huis te vallen, zonder aankondiging of beleefd praatje, maar het wordt zeker gewaardeerd door de ontvanger. Dit wil zeggen, mits je boodschap het volgende luidt: “Ik begrijp je probleem, ik heb anderen met dit probleem geholpen en ik ga dit probleem nu ook voor jou oplossen”.

Een duidelijke sterke boodschap zoals deze opent namelijk een belangrijk gesprek; een gesprek dat zal leiden naar een lange waardevolle klantenrelatie.

Weten hoe je zo’n duidelijke en sterke boodschap kan formuleren, is enorm waardevol om je bedrijf goed op de kaart te zetten en te houden. Een duidelijke boodschap voorkomt misverstanden of een verkeerde eerste indruk. Een duidelijke boodschap zorgt voor heldere communicatie, herkenning, waardering en loyaliteit. Met een duidelijke boodschap geef je het antwoord op het probleem van je prospect, wat zal leiden naar meer en betere klantenrelaties.

Maar hoe kom je tot de kern van je boodschap?

Je hebt je hele ziel en zaligheid in je merk en bedrijf gestoken, dus het is logisch dat je wel iets meer te vertellen hebt dan een paar zinnen. Hoe vat je al die geweldige dingen, die je zo graag aan je prospect wilt vertellen, samen?

Kom tot de kern van je boodschap

Stel je voor: je komt een café binnen en ziet een man – we noemen hem even Nico voor het gemak – aan de bar zitten. Nico zit duidelijk ergens mee, want die dubbele whisky die hij net bestelde lijkt, aan het lege glas te zien, niet de eerste te zijn. Hij opent zijn hart in een gesprek met de barman en je vangt op wat er gezegd wordt. “Wauw”, denk je. Jij hebt precies de oplossing die Nico kan helpen. Je probeert in te schatten waar Nico vandaan komt en wat voor een man het is, zodat je weet hoe je hem dit heugelijke nieuws het beste kunt brengen. Je kent Nico niet, dus als vreemde een oplossing aandragen brengt de nodige risico’s mee:

  1. Je wordt als opdringerig en onbeleefd gezien
  2. Je schrikt Nico af met je directe aanpak
  3. Je faalt erin Nico te overtuigen dat jij de oplossing hebt

Als bedrijf zijnde kun je dagelijks duizenden Nico’s benaderen en overtuigen van het feit dat jij de oplossing hebt die hun probleem zal oplossen. Echter wil je geen risico’s lopen en als opdringerig en onbeleefd worden gezien – wat de nodige schade zal opleveren aan je imago en merk. Ook wil je jouw Nico’s niet afschrikken of wegjagen – wat online zal betekenen dat je website binnen een seconde wordt weg geklikt. Nico’s door je vingers laten glippen, omdat zij simpelweg niet begrijpen dat jij hun oplossing hebt, is ook alles behalve wenselijk.

Nee, die duidelijke sterke boodschap om het belangrijke gesprek te beginnen dient effectief en duidelijk geformuleerd te worden. De volgende oefening helpt je hierbij:

Stap 1 – Hoe beschrijft Nico zijn probleem?

Ga weer even terug naar de bar waar Nico zijn verhaal vertelt. Dit keer is Nico jouw potentiële klant en vertelt hij zijn probleem of behoefte aan de barman; het probleem wat jij kunt oplossen met jouw product. Wat is Nico’s probleem precies en hoe formuleert hij deze? Wat doet het probleem met hem? Is hij bang, boos of verdrietig? Wat voor een man is Nico en op wat voor een manier zou je hem kunnen benaderen? Geruststellend, beleefd, voorzichtig of juist met wat humor om de boel te relativeren?

Pak pen en papier en vul het verhaal van Nico (jouw prospect) aan:

Nico zegt: ik heb een rotdag achter de rug omdat ………………………………… …………………………………………………………………………………………..

Top, je hebt nu de eerste fundamentele stap gezet die zal leiden naar jouw duidelijke en sterke boodschap.

Stap 2 – Hoe formuleer jij Nico’s oplossing?

Nu je Nico geobserveerd hebt, weet wat voor man het is, wat bij hem past en op wat voor een manier je hem het best kunt benaderen, is het tijd voor die kernboodschap waarmee je hem enorm blij gaat maken. Vertel niet wat JIJ doet, vertel Nico wat jij voor HEM gaat doen. Gooi wat emotie en empathie in je verhaal. Neem als ijkpunt een succesverhaal of een grote overwinning en bouw jouw ijzersterke boodschap daaromheen.

Vul het volgende script aan:

Ik help/ wij helpen (deze groep mensen) …

… met (dit voordeel) … … (beter, goedkoper, sneller, eenvoudiger) …

… zelfs als (het slechtste geval, maar wel een geloofwaardig scenario)

Voorbeeld nodig?

Voorbeeld 1:

  • Wij helpen mensen met overgewicht…… met het verliezen van 20 kg lichaamsvet… …in een maand… …zelfs als ze sport haten en zonder dat ze zich depressief voelen.

Voorbeeld 2:

  • Wij helpen zelfstandig ondernemers… …bij het creëren van een ijzersterk en overtuigend merk… …goedkoper en sneller dan welk ander communicatie bureau dan ook… …zelfs als ze nog nooit hebben nagedacht over hun merk of als ze net gestart zijn met hun bedrijf.

Met deze eenvoudige oefening kom je in twee simpele stappen direct tot de kern van je boodschap; een kernboodschap die je binnen 7 seconden effectief aan je doelgroep kunt overbrengen. Ben jij klaar om jouw kernboodschap duidelijk te formuleren?

Samengevat:

Het is van groot belang duidelijk en helder te communiceren, zeker online. Een prospect heeft gemiddeld een spanningsboog van 7 seconden, wat betekent dat je 7 seconden hebt om een prospect te overtuigen van het feit dat jij hem of haar de ideale oplossing kunt bieden. Dit kun je doen door je in te leven in je prospect en zijn of haar probleem te formuleren en vervolgens datgene op te schrijven wat jij in zijn of haar geval graag zou willen horen.

Ik laat je graag zien waar je kansen liggen

Wil jij weten of je website, presentatie of pitch kernachtig genoeg is?  Boek dan hier een vrijblijvend consult en ik analyseer je website en verhaal en merk en laat je zien waar je kansen liggen.

caroline-koppers

Ben jij benieuwd waar jouw bedrijf kansen laat liggen?

Doe gratis de merkscan t.w.v. € 275 en ontdek direct de verbeteringen voor jouw merk.

*Let op! Ons branding team voert een handmatige analyse uit t.w.v. €275. Je ontvangt een persoonlijke video rapportage met actiestappen.

Caroline-Koppers

Author: Caroline Koppers

Caroline Koppers is eigenaar van Helder Merk. Merken die een emotie oproepen waren tot voor kort alleen beschikbaar voor grote Corporates met enorme budgetten. Caroline vindt dat je als kleinere ondernemer het ook verdient om je verhaal mooier en met meer kracht over te brengen. Daarom helpt zij ondernemers niet aan ‘gewoon’ een website of een logo, maar aan een Helder Merk.